Keselamatan Awam & Ketelusan

Kongsi pendapat mengenai penambahan bilangan anggota polis, keselamatan di kawasan perumahan dan komersial, infrastruktur dalam pembasmian jenayah serta topik berkaitan dengannya

MUHAMMAD NURHAKEM BIN ELIAS
Message User Image

tembok

membina tembok sempadan malaysia thai secepat mungkin.akn datang kos bina akn meningkat jika dilewatkan.

2 5

1 year ago
Mohd Sakirin bin Nasrudin
Message User Image

Insentif tambahan/khas kepada penjawat awam

Assalamualaikum. Saya mencadangkan agar pihak kerajaan dapat memberikan insentif tambahan kepada penjawat awam yang melakukan tugasan secara berintegriti sepanjang tempoh bertugas. Insentif boleh diberikan sekiranya mereka terlibat dalam membantu penguatkuasaan undang-undang serta menyelesaikan masalah salahlaku, contohnya perkara yang melibatkan kesalahan rahsuah. Terima kasih.

21 1
1 year ago
Edward Tan Hsien-hann
Message User Image

Better Surveillance

Government should consider equiping streets in each district with CCTV. As well, more money should be poured into our police force to better equip them not with fire arms but with surveillance technology as well as establishing special teams such as bicycle team of 2 officers roaming the streets that could provide quick response, drones that record and log down all surveillance operations to prevent abuse etc.

4 5

1 year ago
Wan Mohd Raznan Bin Wan Mohd Zain
Message User Image

Islam

Pastikan tindakan tegas diambil terhadap provokatur yang menghina Islam seperti petisyen lawan RUU355, hina tokoh Islam yg meninggal.

1 0
1 year ago
MUHAMMAD FALIQ BIN MUSTAFA KAMAL
Message User Image

PROGRAM PENGURANGAN PENAWARAN DAN PERMINTAAN DADAH (SUPPLY& DEMAND REDUCTION)

Mohon pertimbangan YAB Dato' Seri memberi tumpuan dan peruntukan khusus kepada program pembenterasan dadah di Malaysia bagi Bajet 2017. Ianya memberi impak secara langsung terhadap perkembangan sosial dan pertumbuhan ekonomi. Terdapat peningkatan penagih di kalangan wanita dan kanak-kanak, manakala 52% drpd recidivis banduan penjara merupakan drug related crime. Investment terhadap program pencegahan dan pemulihan dadah perlu dibuat meliputi AADK, lain-lain jabatan, NGO mahupun komuniti.

1 4

1 year ago
Wan Mohd Raznan Bin Wan Mohd Zain
Message User Image

PATI/Buruh Asing

1) Pastikan buruh asing/PATI ditempatkan di kawasan berkelompok untuk tujuan keselamatan/pemantauan. 2) Pastikan gangsterism/kumpulan gangster/along dihapuskan. 3) Pastikan PATI/Buruh asing tidak berniaga samada secara haram/atau memajak lesen rakyat Malaysia. 4) Batalkan dan senarai hitam pemilik lesen yang memajak lesen kepada PATI/buruh asing. 5) Pastikan PATI/Buruh Asing tidak berkeliaran memenuhi bandar2 terutama di cuti musim perayaan.

6 0
1 year ago
Zuhaidi Mohd Shahari
Message User Image

Cadangan menetapkan kadar siling subscription fee Malaysian Bar Council

Salam, Sebagai seorang ahli Bar Council yang telah mengamal undang2 selama lebih 15 tahun, saya ingin mencadangkan seperti berikut: 1. Bar Council tidak boleh sewenang-wenangnya menaiikkan bayaran subscription fee dan lain-lain bayaran setiap tahun. 2. Semua bayaran yang dikenakan oleh Bar Council kepada peguam2 Malaysia mesti mendapat kelulusal kerajaan terlebih dahulu. 3. Kadar siling subscription fee yang munasabah dan berpatutanhendaklah ditetapkan oleh Kerajaan Malaysia.

0 0

1 year ago
Jaya Raj
Message User Image

MENYEDIAKAN PERKHIDMAT POLIS BANTUAN DI SEKOLAH

DIHARAP KERAJAAN MENYEDIAKAN PERKHIDMAT POLIS BANTUAN DI SEKOLAH- SEKOLAH UNTUK MENJAMAN KESELAMATAN PELAJAR. BANTUAN PDRM JUGA PERLU TERUTAMANYA WAKTU SEKOLAH HABIS T/HARI DAN PETANG. TERLALU RAMAI REMAJA YANG SUDAH TAMAT ALAM PERSOKOLAHAN MEMBAWA MOTOSIKAL SECARA MERBAHAYA DAN MELEPAK DI HADAPAN SEKOLAH. INI MENGWUJUDKAN SUASANA YANG TIDAK SIHAT SERTA MENGANGGU PELAJAR. BANYAK MASALAH SOSIAL DAPAT DIELAKKAN DARIPADA BERLAKU SEKIRANYA ANGGOTA POLIS BERADA DI SITU PADA WAKTU TERSEBUT.

4 3
1 year ago
amirapis haiqal
Message User Image

MOHON NAIK TARAF PONDOK POLIS SERKAM, MELAKA, KEPADA BALAI POLIS

ASSALAMUALAIKUM. Saya memohon kerajaan mempertimbangkan usaha menaik taraf Pondok Polis Serkam kepada Balai Polis. Ini kerana, kawasan berkenaan mempunyai kepadatan penduduk, khususnya selepas beberapa taman perumahan baru dibina di kawasan berkenaan. Kes-kes jenayah kerap berlaku di kawasan itu, terutama kecurian, pecah rumah, lumba haram dan penagihan dadah. Balai Polis terdekat ialah Balai Polis Merlimau yang terlima kira-kira 6 kilometer. Mohon YAB Datuk Seri pertimbangkannya. T,kasih

1 0

1 year ago
TUAN HAJI KAMARUDIN MD NOOR
Message User Image

Mengatasi Masalah Dadah

Kerajaan seharusnya mempertimbangkan suatu bentuk hukuman serta merta pada waktu itu kepada pengedar dan penagih dadah iaitu tembak sampai mati seperti yang dilakukan oleh kerajaan Filipina dan China pada masa ini.

4 1
1 year ago
Fadzil N Siti
Message User Image

JKDM

Aset perlu dipertingkatkan Kebajikan anggota juga perlu dilihat semula.

0 0

1 year ago
Helmi Omar
Message User Image

Peruntukan Tambahan Bajet Pertahanan

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.Terima kasih kerana memberi peluang kepada saya untuk melontarkan idea.Saya berharap kerajaan dapat memberi peruntukan tambahan untuk bajet pertahanan negara.Peruntukan tambahan ini diharap dapat menampung sebahagian perbelanjaan aset-aset tambahan ATM yang amat kritikal.Antaranya seperti SPH M109A5 (melalui EDA),SAM,Batch kedua EC725AP dan MD530G,MRCA,heavy-lift helicopter,AWACS,MPA,Batch kedua A400M,AAR,UCAV,Batch kedua Kedah class dan MPCSS.

1 2
1 year ago
Nor Fadzil Abd Razak
Message User Image

Akta Kesalahan Jenayah Sihir

Pihak Kerajaan perlu menguatkuasakan Akta Kesalahan Jenayah Sihir merangkumi semua jenis sihir yang melibatkan unsur Syaitan dan Jin kepada seluruh rakyat Malaysia. Memandangkan kes-kes sebegini sering berlaku di dalam masyarakat setempat dalam bentuk pengacauan, gangguan, tuduhan, mengaib sehingga berlakunya perbuatan kianat. Akta ini perlu supaya mangsa-mangsa boleh membuat laporan kepada pihak Polis supaya pelaku sihir dibawa ke muka pengadilan.

2 0

1 year ago
Ezim Jaafar
Message User Image

Kewangan kepada Enforcement Agencies

Enforcement Agencies - To be given more budget as we are now slowly being attack by irresponsible people in our beloved Malaysia. Education - To enhance the infrastructure and technologies to schools from rural to bandar. Properties - Government should take control of this. Because government knows better instead of people who are greedy and sell properties with unreasonable prices. Jalan Raya - Jalan raya rosak or berlubang - kereta akan rosak. unnecessary problem,

0 1
1 year ago
MAZLAN BIN CHE KOB
Message User Image

PONDOK KAWALAN KRT

Mempertimbang sekali lagi cadangan memperuntukan konsep pondok kawaasan keselamatan penduduk (KRT) bagi mencegah kes rompakan, pecah rumah dan sebagainya dikomoniti kejiranan bandar dan kampung. Jika ada kemudahan ini sistem kawalan dapat difokuskan dan membantu pihak berkuasa tempatan seperti polis membenteras kejadian yang tidak diingini. Kemudahan ini dapat meningkatkan konsep kejiranan yang lebih efesyen dan menurunkan kadar jenayah tempatan.

3 0

1 year ago
Ahmad Azamri Mohd Nor
Message User Image

Bot Peronda Class PA untuk pasukan Marin Polis

Assalamualaikum YAB , saya cadangkan agar pihak pasukan marin polis diberikan keutamaan bajet untuk pembinaan beberapa unit bot class PA bersaiz atara 25 m - 35 m untuk membenteras kejadian jenayah di laut terutamaya di ESSZONE dimana sering kali berlaku Kidnap For Ransom (KFR) . Sebagai Captain kapal yang telah memceburi bidang maritime , marin dan perkapalan , saya yakin asset tersebut dapatmemperkasa jentera marin dan dapat mengurangkan kejadian jenayah dilaut .

4 0
1 year ago
Bhogaraaja Kumurasamy
Message User Image

Wajibkan Penjawat Awam membalas emel rasmi

Dicadangan Kerajaan dapat mewajibkan seorang penjawat awam membalas Setiap emel yang diterima melalui alamat emel rasmi dalam tempoh yang ditetapkan.

3 1

1 year ago
Mohammad Farhan bin Rusli
Message User Image

PDRM

1. Minima pelepasan pendidikan Ijazah untuk menjadi Polis. 2. Kenaikkan gaji kepada minima RM 5000 untuk Polis. 3. Pemecatan serta merta dan juga penjara untuk yang mengambil rasuah. 4. Naik taraf kuarters Polis. 5. Semua kereta Polis dilengkapi Video Recorder. 6. Respon kepada panggilan dalam masa 5 minit. 7. Naik taraf kenderaan peronda.

1 1
1 year ago
Mohd Haikal
Message User Image

Skim Penguatkuasa dalam perkhidmatan awam

Assalammualaikum DS, PDRM merupakan jabatan yang bertanggungjawab terhadap keselamatan dalam negara. Namun terdapat juga agensi2 kerajaan lain yg sama2 menguatkuasakan undang2 negara. Sudah tiba mase JPA melihat semula skim2 yg menguatkuasakan undang2 atau penguatkuasa diltkkn skim berbeza dari skim perkeranian operasi dan yg lebih pd pentadbiran pejabat. Risiko dan bebanan tgs berlainan dimana skim penguatkuasa dapat membantu PDRM utk memperkasakan undang2 dlm negara.

1 1

1 year ago
nurul sharmine binti othman jalani
Message User Image

Wujudkan jawatankuasa membanteras gejala sosial dikalangan budak bawah umur.

Gejala bdk bwh umur hisap rokok mkin mnjadi-jadi. Lagi2 untuk budak2 yg duduk kt kwsan umah flat. Some of them the parents even know about it. The government should monitor the masalah gejala sosial dikalangan budak bawah umur especially yg duduk kt kawasan flat. Remmber there is saying to see the future of certain country we should look at their youth 2day. Can we do something about this masalah sosial rather than bergado pasal isu yg x pntng? Our nation future is depending on our youth today.

2 1
1 year ago