Kemudahan Awam

Kongsi pendapat mengenai infrastruktur kemudahan awam, penambahbaikan kemudahan awam, akses kepada kemudahan awam serta topik berkaitan dengannya

Mohd Ashraf Azhar
Message User Image

meningkatkan kemudahan awam di luar bandar

saya berharap agar kerajaan dapat meningkatkan kemudahan pengangkutan awam seperti bas dan tren di luar bandar supaya memudahkan pergerakan penduduk dari suatu tempat ke tempat yang lain. Ia agak menyulitkan apabila saya perlu meminta pertolongan orang lain untuk menghantar dan mengambil saya dari stesen bas utama yang jauh dari rumah. Selain tu, saya berharap juga agar jalan raya di kawasan luar bandar yang berlubang dan rosak dinaik taraf.dan diperbaiki

14 3

1 year ago
Mike Mac
Message User Image

Cuti umum 2 hari untuk perayaan Deepavali

Salam sejahtera dan salam 1 Malaysia YAB Dato seri. Saya mencadangkan memberi cuti umum 2 hari untuk perayaan Deepavali di Malaysia. Sedangkan perayaan utama lain diberikan cuti umum selama 2 hari seperti Hari raya Aidilfitri, Tahun baru cina dan Hari raya Haji. Tapi perayaan deepavali cuti masih umum 1 hari sahaja. Berikan 2 hari cuti umum Deepavali sama Aidil seperti perayaan lain. YAB Dato seri cukup prihatin dengan permasalahan rakyat. Mengharapkan permintaan tersebut dapat diumumkan Bajet.

3 2
1 year ago
Sarah Farhana Juhari
Message User Image

Signboard jalan

Sebagai pelancong, adalah sukar untuk melihat signboard jalan di Malaysia yang muncul dan hilang (tidak konsisten) dan ini boleh menyebabkan kesesatan. Saya mencadangkan supaya signboard dapat dikemaskini (untuk jalan/highway yang baru) dan konsisten.

5 0

1 year ago
Dhafina Simpson
Message User Image

memudahkan rakyat

Salam 1 Malaysia DSN . Cadangan saya ialah membaik pulih serta menambah beberapa kemudahan awam . Kemudahan awam seperti Telefon awam , tandas awam , perpustakaan awam dan taman2 awam perlulah di naik taraf dan perlu ditambahkan di sekitar kawasan2 perkampungan . ini adalah kerana dengan adanya kemudahan awam ini , rakyat akan rasa di beri perhatian oleh Pemimpin . Mereka juga akan ingat yang pemimpin tidak lupa pada golongan yang tinggal di kawasan2 perkampungan tidak mengira kaya atau miskin .

1 0
1 year ago
Yoga Chandriga
Message User Image

Park and Ride facility from or before Tol Sg Besi

Create park and ride facility from a point before Sg Besi or after Sg Besi tol to various points within KL city and Selangor to facilitate people commuting to KL by car & to reduce the devastating traffic jam.

0 0

1 year ago
Yoga Chandriga
Message User Image

Government Hospital for Seremban

Seremban township population has increased and the current Hospital Tunku Jaafar is overcrowded beyond imagination. Seek for a new hospital to be built for people of Seremban.

0 0
1 year ago
Carlos Rafael
Message User Image

Klinik Haiwan Kerajaan

Perbanyakkan klinik haiwan subsidi kerajaan yg merangkumi perlbagai services inc xray..

3 0

1 year ago
Syahmi
Message User Image

Naiktaraf jabatan imigresen

Salam 1malaysia. Sy mencadangkan agar jabatan imigresen diperluaskan serta diperbanyakkan kaunter membuat passport dan border pass. Hal ini amatlah serius memandangkan masalah beratur panjang di imigresen tidak pernah selesai sejak dahulu.

3 0
1 year ago
johan
Message User Image

Pelbagaikan Tabung di Masjid

Dato Seri, saya cadangkan pelbagaikan tabung di masjid untuk anak yatim, fakir miskin , kos kesihatan. waqaf am (bajet pembangunan),beli tabung guna bajet kerajaan atau duit masjid sedia ada jika ada, sedekah adalah satu cara menumbuhkan ekonomi menurut Islam, duit disalurkan ke agensi kerajaan berkenaan, ini boleh menolong meringankan bajet kerajaan khususnya jabatan kebajikan & mengurangkan defisit insha ALLAH, dan membantu pesakit kronik mendapatkan duit yang selalu keluar di tv minta duit

0 0

1 year ago
Syahmi
Message User Image

Naiktaraf jabatan imigresen

Salam 1 Malaysia. Sy mencadangkan agar jabatan imigresen diperluaskan serta diperbanyakkan kaunter menguruskan passport dan border pass. Hal ini amatlah serius memandangkan masalah beratur panjang di imigresen tidak pernah selesai sejak dahulu.

1 0
1 year ago
azlina binti abd rahman
Message User Image

PARKING PERTINGKAT DI HOSPITAL KERAJAAN

SAYA MENCADANGKAN AGAR KERAJAAN MEMBINA INFRASTURKTUR PARKING BERTINGKAT DI HOSPITAL-HOSPITAL KERAJAAN BAGI MENGURANGKAN BEBANAN MASYARAKAT AWAM UNTUK MENGHARUNGI KESESAKAN KEMUDAHAN PARKING DI HOSPITAL.. HOSPITAL YANG DICADANGKAN ADALAH DI HOSPITAL SERDANG DAN HOSPITAL2 UTAMA BANDAR/NEGERI

2 0

1 year ago
MuhammadZulkarnain AdininBadali MuhammadAlimudin
Message User Image

Mewujudkan pusat multimedia 1 malaysia

Assalammualaikum datuk. Sya berhasrat ingin menubuhkan pusat multimedia 1malaysia (PS1M). Telah hasrat ini ingin sya realisasikan tapi kos bajet sya tidak bkemampuan utk mlaksanakn nya. Slain itu, sya juga seorang peniaga oku dalam bidang mmbaiki komputer. Jadi sya merasa kan dgn wujud nya PS1M ia dpt mmbantu rakyat yg kurang brkemampuan utk mnghantar komputer yg rosak dgn hnya mngenakan caj pemeriksaan sebanyak rm1.

1 0
1 year ago
MAZLAN BIN CHE KOB
Message User Image

PAPARAN ELEKTRONI DI SETIAP BANDAR SELURUH NEGARA

Memperuntukan kemudahan paparan elektronik untuk memaparkan agenda kerajaan bagi inisiatif saluran lain penyampaian kerajaan.

1 0

1 year ago
Bhogaraaja Kumurasamy
Message User Image

Perlu menaiktaraf jalan yang menghubungkan Tempat Pakir Bertingkat atau Stesen Pengangkutan.

Dicadangan Kerajaan dapat menaiktaraf jalan yang menghubungkan Tempat Pakir Bertingkat atau Stesen Pengangkutan Awam supaya dapat mengelakan kesesakan lalulintas apabila Tempat Pakir Bertingkat atau Stesen Pengangkutan Awam beroperasi sepenuhnya. (Contoh:Setsen KTM/MRT Kajang - Jalan Bukit)

2 0
1 year ago
Bhogaraaja Kumurasamy
Message User Image

Penswastaaan Kerja Penyelenggaran Lampu Jalan dan Lampu Isyarat

Dicadangan Kerajaan dapat menswastakan kerja Penyelenggaran Lampu Jalan dan Lampu Isyarat supaya dapat dipantau dan diselenggara dengan cepat dan sempurna.

3 0

1 year ago
arivinthiran
Message User Image

system lampu isyarat

Terima kasih atas peluang yg diberi. saya ingin mencadangkan kerajaan upgrade system lampu isyarat.lampu isyarat di negara ini tidak mempunyai satu synchronised system.kita perlu juga adakan satu system kawalan lampu isyarat dari jauh supaya apabila jln jem terus dapat kawal dari jauh dan cepat.dgn ini kerajaan tidak perlu bazir wang yg banyak untuk membina jalan raya yg baru kerana walaupun bina jln byk jln tetap akan jadi jem sebab lebih 80% punca jem ialah kerana lampu isyarat.

0 0
1 year ago
johan
Message User Image

Kemudahan awam bercirikan islam

Saya cadangkan supaya semua kemudahan awam ada doa yang berkaitan seperti doa masuk keluar tandas & poster buang air kencing & besar ikut sunnah beserta kebaikan ikut sains, doa lepas wudhu' niat iktikaf d masjid & kelebihannya pahala ditempat yang mudah di lihat sebagai reminder motivasi untuk diamal harap ada bajet supaya berkat insha ALLAH, boleh kutip waqaf khas untuk ini tak beban kerajaan waqaf +dana kerajaan atau waqaf 100%, kerajaan fasilitator saja. Tq

1 0

1 year ago
inthere kumar
Message User Image

ERL,LRT,MRT

Untuk mengurangkan kesesakan and kos tanggungan pengangkutan untuk pekerja dikawasan bandar:- 1. Kad pekerja untuk perjalanan harian diberikan discount 30% masa perjalanan masuk kerja 6.00am - 9.00am dan petang 5.00pm -7.00pm. 2. Bayaran parking kereta distesen pada hari bekerja dicaj RM2 shj. Dengan in membolehkan banyak pekerja menggunakan pengangkutan awam untuk berkerja.

0 0
1 year ago
Steven W. Chong
Message User Image

Pedestrian friendly city

Miri, Sarawak has a dearth of pedestrian friendly roads. More infrastructure is needed to ensure the safety of pedestrians such as good walking paths and crossings (bridges, lights, etc.).

4 0

1 year ago
Zulkifli B. Abd Kadir
Message User Image

Pusat Sumber ilmu maya

Membangunkan aplikasi mudah alih untuk perpustakaan alam Maya sebagai rujukan rakyat. Keistimewaan hanya kepada rakyat tempatan. Percuma atau sebaliknya dengan harga minima. Point untuk pengguna tertinggi atau kerap melayari mendapat hadiah untuk mengalakan budaya ilmuan. Warga Asing harus berbayar dengan kadar patut. Tidak terlampau tinggi. Untuk menggalakan pengguna warga Asing juga.

0 0
1 year ago